Wifi in nieuwbouw

WiFi integreren in nieuwbouw projecten

Bij nieuwbouw wordt ons steeds vaker gevraagd of het nog noodzakelijk is om elk kantoor of lokaal volledig te bedraden voor het netwerk. Hier geldt geen eensluidend antwoord op te geven. Het hangt namelijk sterk af van de situatie.

Voor vaste werkplekken heeft wifi meestal geen toegevoegde waarde en kan het beste vaste UTP bekabeling worden aangelegd. Tenzij we praten over moeilijk aan te brengen bekabeling zoals bij monumentale gebouwen of plekken waar geen leidingwegen zijn voorzien.

Binnen kantoren is wireless een uitstekende aanvulling op de vaste bekabeling; flexwerkers kunnen met een notebook overal gaan werken. Ook in spreekkamers is er dekking en kunnen ook gasten toegang krijgen tot een afgeschermd gasten netwerk met een (beperkte) internettoegang.

Ook printers of Citrixterminals zijn uitstekend wireless te ontsluiten. Op deze wijze is er overal in het bedrijf snel en flexibel een printereiland of een extra werkplek te creëren, zonder extra bekabeling aan te brengen.

Wireless brengt ons vooral flexibiliteit !!

Wifi in de nieuwbouw

Scholen profiteren optimaal van wifi in nieuwbouw

Scholen staan bij nieuwbouw voor een dilemma. Met de sterke opkomst van digitale leersystemen (zgn. ELO’s) heeft op termijn (een groot deel van) alle leerlingen een computer nodig. Het is niet mogelijk om domweg in elk lokaal 30 vaste PC’s op te stellen. Als leerlingen met notebooks in de les gaan werken moeten er in elk lokaal voldoende aansluitingen worden aangebracht.

Rekenvoorbeeld bedraad aansluiten: Een school met 60 lokalen zou in elk lokaal minimaal 30 aansluitingen nodig hebben = 1800 UTP aansluitingen. Deze moeten dan ook allemaal actief aangesloten zijn op ca. 40 stuks netwerkswitches zodat men altijd kan werken.

Ook dienen er dan nog tijdelijke voorzieningen te worden aangebracht t.b.v. tentamens in aula’s of gymzalen.

Rekenvoorbeeld wireless ontsluiten: In een soortgelijke situatie hebben wij een ontwerp opgezet voor de ontsluiting van 1700 leerlingen en 150 leerkrachten. Met de inzet van ca. 90 accespoints, 90 UTP kabels en 6 stuks netwerkswitches voorzien we in een zelfde dekking. Doordat de accespoints ook gevoed worden over de UTP kabel zijn er geen extra stopcontacten nodig bij de accespoints. Dit scheelt gigantisch in de aanleg van bekabeling

De voordelen van wireless:

  • De school is slecht 35% van de kosten kwijt t.o.v. volledig bedraad ontsluiten !!!
  • Klassen zijn flexibel in te delen, buro’s hoeven niet bij een kabelgoot opgesteld staan.
  • Geen losse patchkabels vanaf de kabelgoot naar de notebooks.
  • Ook gangen en nissen zijn als afgezonderde werkplek te benutten

Bij grootschalig gebruik is wireless voordeliger en vele malen flexibeler inzetbaar. Bij groei of inzet van tijdelijke noodlokalen is er snel een extra werkruimte te realiseren.

Bij nieuwbouw is wifi eenvoudig aan te brengen. Vanuit de bouwtekeningen en het bestek kunnen we adviseren inzake te gebruiken materialen, aantal patchkasten, onderlinge (glasvezel) koppelingen, draadloze telefoniesystemen als DECT / VOIP etc.

Ook kunnen we op voorhand potentiële stoorbronnen uit het bestek helpen redigeren: Alarmmelders, draadloze camera’s, maar ook draadglas en andere bouwmaterialen die van invloed kunnen zijn op wireless.

Wifi dekking in nieuwbouw meten

Bij vooroplevering van de bouw kunnen we het gebouw doormeten op dekking en interferenties en op basis van deze gegevens een definitief dekkingsplan aanleveren. De installateur kan dan nog tijdens de bouw en voor sluiting van de plafonds de UTP kabels aanbrengen voor de accespoints.

Brite zorgt voor het alle facetten van het wireless netwerk, levert de tekeningen en materialen aan bij de installateur. De school heeft bijna geen omkijken naar het aanbrengen van de wireless infrastructuur.

Bekijk referenties uit het onderwijs of neem contact op met Brite >