Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Technologische innovatie een stap te ver? Verken de alternatieven binnen de zorg

Deel dit bericht

In de vorige blog kwam aan bod hoe je als (kleinere) zorgorganisatie met verbetering/innovatie kunt omgaan. Als dat voorlopig een stap te ver is, maak dan gebruik van anderen. Denk in dit geval aan samenwerkingsverbanden, leveranciers of andere zorgorganisaties die je kunnen voorthelpen.

In de zorg is de Technologie en Zorg Academie een mooi voorbeeld van een samenwerkingsverband. Zorginstellingen, onderwijs en bedrijven gerelateerd aan de zorg zijn hier met elkaar verbonden. Zoals op hun website staat, begeleidt de TZA bij bewustwording, acceptatie, adoptie en implementatie van zorgtechnologie in de praktijk. Het is laagdrempelig ingericht om zorgverleners kennis te laten maken met zorgtechnologie.

Er is een probeerservice waarbij zorgverleners producten kunnen uitproberen voor hun cliënten. Er is een Living Lab waar een zorgappartement is nagebootst en waar zorgprofessionals producten kunnen zien, voelen en testen.

Er zijn nu 6 vestigingen in het oosten van het land, van de Achterhoek tot in Groningen. Langzamerhand spreidt de TZA zich uit omdat er behoefte is aan een dergelijk initiatief. Ook in andere delen van het land zijn dergelijke organisaties actief. Zoek eens op internet of dat ook in je eigen regio het geval is en maak kennis met de mogelijkheden die er zijn.

Leveranciers zijn vaak bereid om experimenten te begeleiden. Als een zorgorganisatie een product geschikt acht om toe te passen, dan kun je een experiment opzetten om te kijken of het in de praktijk werkt. Voor leveranciers is de feedback, die ze vanuit de praktijk krijgen, waardevol om het product of dienst verder te ontwikkelen. In dat geval is het een win-win situatie voor beiden. Leveranciers kunnen je ook in contact brengen met andere zorgorganisaties die hun diensten of producten al in gebruik hebben. Zo krijg je uit eerste hand te horen hoe andere zorgorganisaties een product, dienst, leverancier en hun dienstverlening ervaren.

Neem eens een kijkje in de (technische) keuken van andere zorgorganisaties

Is er in je regio een grote zorgorganisatie met een vergelijkbare achtergrond, bijv. somatische zorg, beschermd wonen of gehandicaptenzorg? Grotere organisaties hebben meerdere locaties. Vaak locaties die net zo groot zijn als locaties van kleinere organisaties. Dat is een overeenkomst. Maar wat doen die grote organisaties anders op die soortgelijke locatie? Zijn ze stappen verder dan je eigen organisatie, wat vinden de cliënten en zorgverleners ervan en zou dat passen binnen je eigen organisatie? In de zorg wordt veel kennis gedeeld. Ga met zo’n organisatie of locatie in gesprek en kijk of er raakvlakken zijn.

Is er in je eigen organisatie een goed idee om mee aan de slag te gaan, maar is het kostbaar. Kijk dan of er subsidie mogelijk is via de overheid om ermee aan de slag te gaan. De overheid moedigt dergelijke initiatieven aan en is bereid daarvoor de portemonnee te trekken.

Kijk hiervoor op de website Innovatie in medische hulpmiddelen | Medische hulpmiddelen en technologie | Rijksoverheid.nl

Voldoende mogelijkheden dus om met innovatie aan de slag te gaan.

Ook interessant