Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Assistentie bij inrichting nieuwe Facet examensoftware

Deel dit bericht

Als extra service naar al onze VO scholen bieden we vanuit Brite nu de mogelijkheid om de nieuwe Facet examen oplossing gezamenlijk efficiënter in het netwerk toe te gaan passen.

Met één dag netwerk assistentie op locatie kunnen we ICT afdelingen helpen om de nieuwe centrale oplossing robuust en efficiënt in het netwerk te laten functioneren.

1 dag netwerk ondersteuning door Brite

Voor veel scholen scheelt deze 1 dags assistentie  vaak dagen lang zelf experimenteren of herhaaldelijk opnieuw opstarten van deze inrichting. Menig poging blijkt in de praktijk vaak toch te stranden op conflicten in het netwerk of op de examen PC’s.

Onze ervaren onderwijs- netwerkspecialisten bieden hun ervaring en kennis aan om dit (in één dag) op locatie met elkaar samen in te richten en te testen.

Dit scheelt menig systeembeheerder een hoop tijd en frustraties omdat netwerkconflicten geen sinecure zijn om te analyseren en op te lossen.

Samen pakken we dit dus efficiënt aan en kunnen we tegelijkertijd praktische netwerkkennis uitwisselen en overdragen.

Voor veel beheerders vaak een leerzame dag en goed voor de motivatie !!

Aanmelden Facet netwerk assistentie >

Motivatie netwerkassistentie Facet examen software:

Dit schooljaar heeft DUO een nieuwe versie van de Facet examen software uitgebracht.

Scholen zijn verplicht om over te gaan naar deze nieuwe versie.

Met deze overgang merken wij dat veel ICT beheerders van scholen met praktische vragen zitten m.b.t. de beste implementatie van deze examen software in het netwerk en dan met name het onderdeel wat je op elke examen PC of laptop moet doorvoeren.

Wat is de beste methode en hoe krijg ik het in mij school goed aan de praat?

Facet biedt n.l. verschillende mogelijkheden om toe te passen:

Gaan we gebruik maken van USB sticks die we voor elke PC moeten aanmaken?

Gaan we centraal en geautomatiseerd alle computers voorzien van de software. (Middels de netwerkboot (PXE) optie).

Gaan we bedraad of draadloos examens afnemen.

USB sticks toepassen?

Facet biedt de mogelijkheid om bestaande PC’s op te laten starten van een speciaal geprepareerde USB stick waar de PC tijdelijk van kan opstarten.

Maar 50 of 100 USB sticks handmatig aanmaken, testen en onderhouden is een arbeidsintensieve en nogal geestdodende activiteit. Het werkt uiteindelijk prima, maar vraagt op voorhand veel inzet van de ICT-ers die de schaarse tijd meestal nuttiger zouden kunnen besteden aan intelligenter ICT werk of ondersteuning van het digitale onderwijs.

Veelvoudig repeterende ICT handelingen vragen wat ons betreft dan ook om een slimmere (geautomatiseerde) oplossing. Facet heeft hiervoor nu ook een intelligentere / centrale oplossing.

Centrale netwerk uitrol van Facet op examen PC’s:

In de nieuwe software voorziet Facet gelukkig ook in een slimmere,  centrale netwerkoplossing. Met het opstarten van een Facet examen PC zoekt deze,  via een slim opstart protocol (PXE boot) vanzelf de Facet server in het schoolnetwerk. Vervolgens  laadt deze in korte tijd automatisch de benodigde examen software en de PC (of laptop) is klaar voor gebruik. Simpel opstarten met F12 en klaar …. geen gedoe met tientallen losse USB sticks.

Wijzig je één onderdeel op de Facet server dan is deze automatisch op elke examen PC beschikbaar na een herstart van de examen PC. Op een gelijke wijze worden de meeste Windows PC’s in een modern schoolnetwerk ook onderhouden en Facet biedt deze optie nu dus ook.

De oplossing is dus vele malen efficiënter in gebruik, dan tientallen USB sticks aanmaken en onderhouden.

Het lukt de meeste netwerkbeheerders prima om het centrale deel, de centrale Facet server, in te richten. In de praktijk zien we echter dat er vervolgens veel issues ontstaan zijn om de examen PC’s vervolgens goed en stabiel opgestart te krijgen. Het centrale netwerksysteem wat Facet heeft gekozen is n.l. niet uniek en vele onderdelen die essentieel zijn voor de werking is al in gebruik door andere netwerk componenten.

Praktijk ervaring:

Veel scholen werken met beheerde Windows PC’s of DHCP servers die gelijke onderdelen in het netwerk gebruiken en dus kunnen conflicteren. Ook moet je beveiliging technisch een aantal stappen doorlopen om alles uiteindelijk stabiel te laten functioneren.

Er ontstaan o.m. praktische vragen over de firewall (openzetten van poorten) maar vooral t.a.v. het toepassen van examen PC’s in de  vaste netwerk infrastructuur ontstaan de meeste issues.

Veel ICT afdelingen verspelen meerdere dagen (of een veelvoud daarvan) om Facet goed werkend te krijgen. Menig afdeling heeft reeds meerdere pogingen achter de rug met wisselend resultaat.

Doordat we dit samen met een aantal scholen in detail hebben uitgezocht en vervolgens vastgelegd in een praktisch draaiboek die we samen met systeembeheerders in een schoolnetwerk afwerken en testen op de examen PC’s, kunnen we dit meestal in 1 dag op locatie effectief doorvoeren.

We helpen met het configureren van aanpassingen  op DHCP servers, assisteren bij wijzingen op onze switches of firewall en testen of de examen PC’s op de juiste manier starten en zich aanmelden.

In 1 dag Facet examen PC’s laten werken in uw netwerk?

Mocht je geïnteresseerd zijn of zoek je een sparringpartner voor het maken van de juiste keuzes voor de inrichting van de centrale Facet oplossing, neem contact met ons op!

In één dag ben je dan op de meeste onderdelen klaar voor gebruik ….

Direct aanmelden!

Stuur een email naar [email protected] (onderwerp Facet assistentie),
of bel naar 053 – 20 30 404.


              Vul uw gegevens in en vermeld dat het gaat om Facet assistentie.

 

P.S. En of je het bedraad of draadloos moet doen? Wij zijn enthousiast over een goede wifi in de school, maar voor het centrale Facet systeem adviseren we om een vaste aansluiting toe te passen.

De centrale PXE boot werkt sowieso alleen over een vaste netwerkverbinding.

Facet ondersteunt met USB sticks een (beperkte) draadloze beveiliging die je dwingt om aanpassingen door te voeren in je bestaande wifi netwerk die vervolgens  in de gehele school tot ongewenste neven effecten kan leiden voor alle andere wifi gebruikers… en dat zou je niet op het spel moeten willen zetten is onze mening.

Het voert te ver om dat hier in detail toe te lichten, maar desgewenst kunnen we daar op verzoek een toelichting op geven.

Een bijdrage van Bas te Wierik en Gert Snijders(netwerkspecialist en onderwijs adviseur).

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ook interessant