Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Brite levert WiFi netwerk voor Oekraïense vluchtelingen

Deel dit bericht

Een collega van mij heeft drie weken geleden twee zussen en een 3-jarig zoontje uit het Poolse Lodz opgehaald. Ze komen uit het West-Oekraïense Stryi. Een stad die circa 70 kilometer ten zuiden van Lviv ligt.  

Een vriend van mijn collega is getrouwd met een Oekraïense. Het drietal is familie van haar en zij wonen nu bij hen in. De man en vader moest in Oekraïne achterblijven om mee te vechten tegen het Russische leger.  

In het westen van Oekraïne zijn ze vooral bezig met de bevoorrading van de rest van het land. Het benaderen en binnengaan van belegerde gebieden zijn gevaarlijke acties waarbij ook slachtoffers vallen.  

De situatie hoe het met de thuisblijvers is, geeft veel onzekerheid. Merendeels via Whatsapp en Messenger wordt er gecommuniceerd tussen Oekraïne en de vluchtelingen in het buitenland om van elkaar te horen hoe het gaat en elkaar sterkte toe te wensen. 

Ook in Nederland wordt er keihard gewerkt door de landelijke overheid, gemeentes en maatschappelijke partners om zo snel mogelijk voor circa 50.000 Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. Per veiligheidsregio wordt aangegeven wat het aantal vluchtelingen is dat ze moeten opvangen. De veiligheidsregio Fryslân bijv. moet opvang regelen voor 1000 vluchtelingen.  

Brite slaat handen ineen met Friese gemeente

Een Friese gemeente is gevraagd om huisvesting te regelen voor circa 150 vluchtelingen die binnenkort zullen arriveren. Naast onderdak regelt de gemeente ook de eerste levensbehoeften, zorg, inschrijving bij de gemeente, scholing voor leerplichtige kinderen en psychsociale hulpverlening.  

De Friese gemeente benaderde hun installateur om wifi te leveren voor twee van de drie locaties die zij hebben uitgezocht voor opvang. In totaal zullen hier zo’n 100 vluchtelingen verblijven. Omdat de installateur niet op korte termijn aan de juiste materialen konden komen en wij de gemeente kennen, hebben wij de handen in één geslagen om per direct gebouwbekabeling en een dekkend wifi netwerk te realiseren.  

Door de persoonlijke ervaringen weten we hoe belangrijk het is dat vluchtelingen contact hebben met hun familie en vrienden in Oekraïne. Door ons ruime voorraadbeleid kunnen we de gemeente snel helpen om de vluchtelingen van wifi te voorzien. Apetrots ben ik op onze medewerkers die binnen 3 dagen, van aanvraag tot realisatie, de hosted wifi-oplossing in orde maken, zodat we morgen de installateur de materialen kunnen aanleveren. Zij verzorgen de montage van de accesspoints op de twee locaties.  

Als de Oekraïense bewoners arriveren dan hebben ze een eigen veilige plek en direct de mogelijkheid om via wifi te communiceren met de mensen thuis. Het is fijn voor de vluchtelingen dat de gemeente hier prioriteit aan geeft en mooi dat wij ons steentje hier aan bij mogen dragen. 

Het is echter te hopen dat de oorlog snel voorbij is. 

Ook interessant