Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Zoek
Sluit dit zoekvak.

WiFi meting en uitpeilen storingsbronnen voorwaardelijk voor optimale WiFi dekking

Deel dit bericht

Internetproviders beloven particulieren WiFi in ieder kiertje en naadje van de woning. Tussen beloven en waarmaken zit een groot verschil. Nieuwe klanten krijgen gratis WiFi-boosters terwijl bestaande klanten ze bij moeten kopen. Je zou verwachten dat dit meteen geregeld is. Met gebruik van WiFi-boosters is nog niet gezegd dat je overal WiFi hebt. Je weet het pas zeker als je een gedegen meting van de situatie verricht. 

Voordat we een school- of zorglocatie inrichten houden we eerst een Wireless Site Survey (WSS). Dit is een uitgebreide meting naar het toepassen van WiFi op de betreffende locatie.  

Om een goed werkende wireless infrastructuur te kunnen ontwerpen en inrichten is een goede inventarisatie noodzakelijk. Een meting om de radio eigenschappen van een gebouw te bepalen welke de uitgangspunten vormen voor het basis ontwerp van de infrastructuur.  

WiFi-storingsbronnen voortijdig aan het licht brengen

Bouwmaterialen bijv. creëren demping en reflectie waardoor ieder gebouw zijn eigen radio eigenschappen heeft. Praktische voorbeelden zijn bijvoorbeeld natte ruimtes zoals toiletten, douches of kleedruimtes die uitgerust zijn met tegelwerk en spiegels. Deze kunnen een enorme impact hebben op het WiFi-signaal. 

Het gaat bij een WSS niet om WiFi alleen, maar om alle schakels waarmee WiFi te maken heeft:  

  • het onderliggende ICT-netwerk  
  • inrichting van de VLAN’s  
  • bandbreedte van de internetlijnen 
  • beveiliging van het netwerk 
  • het radiospectrum 
  • gebruikte bouwmaterialen van de locatie 
  • te gebruiken of aanwezige accesspoints 
  • de apparatuur van gebruikers zoals smartphones, laptops, Chromebooks e.d. 

WiFi dekkingsplan voor optimale Wifi dekking

Een meting die hiermee rekening houdt, is noodzakelijk om een goed en definitief dekkingsplan te kunnen opstellen dat voor zowel 2,4GHz als 5GHz voldoende dekking biedt.  

Naast het inventariseren van de locatie is het belangrijk om een inventarisatie te maken van de wensen en eisen en de toe te passen apparaten en applicaties door de gebruikers.  

Door rekening te houden met de te gebruiken apparaten en de verschillende gevoeligheden van de ingebouwde radiokaarten voorkomen we dat de WiFi-metingen alleen maar uitgaan van de best mogelijke WiFi-apparaten die er in de markt zijn.  

Smartphones of tablets met een metalen behuizing kunnen wel 10x meer signalen nodig hebben dan een kunststof notebook! 

Ook onderwerpen als voldoende capaciteit, schaalbaarheid en de continuïteit van de nieuw aan te leggen infrastructuur bepalen mede de uitgangspunten van de oplossing. 

Uiteindelijk komt er uit een wireless site survey (WWS) een WiFi-ontwerp en een dekkingsplan dat garandeert dat er overal stabiele WiFi beschikbaar is op elke positie binnen een locatie. 

Brite: “WiFi die het altijd doet. 

Ook interessant