Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Bibliotheek Deventer nieuw wireless netwerk

Deel dit bericht

Klaar voor de toekomst:

Op 27 September 2018 heeft de Bibliotheek Deventer de deuren geopend van de nieuwe bibliotheek. Na 100 jaar huisvesting aan de Brink is het nieuwe pand betrokken aan de Stromarkt.

Op de plek waar eerst een oud bankgebouw stond staat nu een modern, ruimtelijk en transparant gebouw welke goed past bij de historische binnenstad. Op het dakterras is een mooi uitzicht over deze historische binnenstad met oude gebouwen, straten en steegjes.

Deventer staat bekend als boekenstad en geeft een visitekaartje af met deze prachtige bibliotheek.

Naast de centrale bibliotheek zijn er vijf bibliotheken in wijken cq. dorpen en servicepunten op scholen, in kleine kernen en woonzorgcentra.

In 2018 is Brite middels een aanbesteding geselecteerd als leverancier voor het vaste en draadloze netwerk. Hierbij hebben wij gezamenlijk met de Bibliotheek en de adviserende partij een concept ontworpen om alle vestigingen te ontsluiten.

Het uitgangspunt van de bibliotheek was hierin dat zowel de medewerkers als de gasten op een veilige manier toegang moeten hebben tot het wireless netwerk. Ook hier hebben wij onze veilige gastenportal ingezet, zodat gast gebruikers op een laagdrempelige wijze toegang hebben tot het wireless gastennetwerk.

Voice over WiFi

Daarnaast was VoWiFi (Voice over WiFi) ook een speerpunt van het nieuwe draadloze netwerk. Voor de telefonie oplossing is, parallel aan de aanbesteding voor de netwerk infrastructuur, een aanbesteding in de markt gezet voor telefonie.

Ondanks een aantal uitdagingen in het traject werkt elke vestiging naar tevredenheid via VoWiFi. Hierbij heeft Brite zich kunnen onderscheiden door onze technische expertise en hands-on mentaliteit.

De eerder benoemde uitdagingen zaten voor de Bibliotheek Deventer niet zozeer in de wireless netwerk inrichting, maar meer in de geselecteerde devices en de specifieke eisen voor het telefonie oplossing. Door met alle betrokken partijen de uitdagingen te onderzoeken, hebben we gezamenlijk een goed werkende oplossing en tevreden gebruikers kunnen realiseren.

Pro-actief netwerkbeheer door Brite monitoring

Omdat de bibliotheek tevens gekozen heeft voor monitoring van Brite zijn ze er van verzekerd dat er real-time inzicht is in het gebruik van de infrastructuur. Mochten er toch problemen ontstaan dan is er direct inzicht waar het probleem zich voordoet.

Op deze manier is er sprake van pro-actief beheer, een totaal overzicht en lange termijn inzicht in de datastromen en knelpunten van de ICT infrastructuur. Dit geeft rust in het dagelijkse beheer en een kwaliteitsimpuls aan de WiFi infrastructuur.

De bibliotheek en de nevenlocaties kunnen daarmee jaren vooruit om hun digitale ambities te blijven waarmaken.

De bibliotheek Deventer wil een rol vervullen als ‘Marktplaats voor kennis en inspiratie’.

De uitgebreide collectie boeken vormt nog steeds de basis, maar in de opzet van de bibliotheek is er veel ruimte voor ontspanning en krijgt nieuwe media volop aandacht.

Lees ook het blogbericht van de opening >

Projectdetails

38 accesspoints
12 netwerkswitches
1 UTM firewall
5 Locaties
Start samenwerking 2018

Ook interessant