Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

De voordelen van starten met een Proof of concept bij (ICT) vernieuwingen in de zorg

Deel dit bericht

Stel je wilt een nieuwe zorgtechnologie of manier van werken toepassen. Hoe kom je er achter of het werkt voor jouw zorgorganisatie? Via een Proof of Concept krijg je inzicht.

Een Proof of Concept (PoC) is een aanpak om de praktische haalbaarheid van een vooraf bedacht concept of technologie te beoordelen. Het is mooi als je een theorie in gedachten hebt, maar komt dat er in de praktijk ook uit? Want kunnen je zorgverleners er mee werken, wat zijn de voordelen voor cliënten en wat zijn de zachte en harde baten voor de organisatie?

Bijvoorbeeld je wilt bij je zorgorganisatie een bepaalde zorgtechnologie toepassen. Voor deze uitleg maakt het niet uit of het zorgcamera’s, telefonie, robots, sensoren of leefcirkels zijn. Door in het beginstadium een PoC toe te passen, kom je achter de mogelijkheden en onmogelijkheden van de gekozen oplossing. Je kunt bijv. een kamer of een vleugel inrichten volgens het concept wat je in gedachten hebt. Door het kleinschalig te houden, hoef je niet in één keer alles overhoop te trekken.

Probeer- en testfase

Vooraf beschrijf je welke doelen je wilt halen. Samen met je leveranciers kijk je wat er nodig is en stel je een plan op. De leveranciers gaan aan de slag en richten de kamer of vleugel in zoals afgesproken. Dan komt de probeer- en testfase. Bij een PoC ligt de focus op de haalbaarheid van je doelen. Door te evalueren en bij te sturen kom je op een punt dat of je doelen bereikt zijn, of je de doelen moet bijstellen of dat je de doelen niet kunt halen omdat de gekozen oplossing niet past.

In het tweede en derde geval kun je een nieuwe PoC inrichten of besluiten dat dit niet de gewenste oplossing is. Omdat je het kleinschalig gehouden hebt, raakt het de normale zorgverlening niet direct.

Samenwerken met specialisten in zorgtechnologie en ICT

De afgelopen jaren hebben we bij onze zorgklanten diverse PoC’s gehouden. Vooral de fase dat je met elkaar het concept bespreekt is belangrijk. Als je samenwerkt met specialisten binnen hun vakgebied dan is er al veel kennis aanwezig om de uitgangspunten goed te beschrijven en begin je met een voorsprong.

Dan volgt de inrichting. Wat moeten wij doen op ICT-netwerkgebied, welke wifi-punten zijn er nodig en waar, hoe zorgen we ervoor dat de zorgtechnologie functioneert i.c.m. het netwerk, hoe komen meldingen bij zorgverleners binnen, enz. Je kijkt dan wat de ervaringen zijn van zorgverleners en cliënten. Waar nodig pas je de inrichting aan om tot de gestelde doelen te komen.

Door een PoC worden zorgorganisaties niet op kosten gejaagd. Ze krijgen inzicht in de noodzakelijke randvoorwaarden om te slagen bij het toepassen van de gewenste vernieuwing. Zo zorg je ervoor dat je draagvlak krijgt voor investeringen en dat je met succes een vernieuwing kunt doorvoeren.

 

 

Ook interessant