Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Search
Close this search box.

Digitale veiligheid voor scholen wordt Prio 1

Deel dit bericht

Nog ruim twee weken vakantie, dan starten de scholen van regio Midden weer. Met frisse zin en opgeladen accu’s kan het nieuwe schooljaar van start gaan. Als we vooruitkijken dan zien we nieuwe uitdagingen voor de scholen als het om digitale veiligheid gaat.

Het ministerie van OCW is vorige maand met een brief gekomen dat de digitale veiligheid in het primair en voortgezet onderwijs naar een hoger niveau moet. Structureel zal hier jaarlijks door het ministerie in geïnvesteerd worden.

Er komt onder andere een normenkader zodat voor alle scholen duidelijk is waar ze op het gebied van privacy en informatiebeveiliging aan moeten voldoen. De minister werkt toe naar een verplichting van dit normenkader met extra toezicht en externe audits hierop.

Waarborgen van digitale veiligheid in het onderwijs

Schoolbesturen hebben een grote verantwoordelijkheid om de digitale veiligheid van medewerkers en leerlingen te waarborgen. Omdat digitale veiligheid de hele school aangaat wordt de professionalisering van personeel binnen scholen ondersteund, onder andere met een centraal scholingsaanbod en cybercrisisoefeningen.

Belangrijk is dat vanaf schooljaar 2023-2024 het voor schoolbesturen verplicht wordt om in hun jaarverslag aandacht te besteden aan informatiebeveiliging en privacy (IBP).

Daarnaast komt er ondersteuning, waaronder een Computer Emergency Response Team (CERT): een ‘digitale brandweer’, waar een school terecht kan bij een incident.

Een hele lijst van aanscherpingen waarmee scholen te maken krijgen. Gelukkig staan de scholen er niet alleen voor en is er ondersteuning door het ministerie. Achterover leunen is er echter niet bij. Wij adviseren scholen om na de start van het nieuwe schooljaar een inventarisatie te maken hoe hun huidige situatie is.

Hoe digitaal veilig is jouw school?

EduGuard is een perfecte schakel voor digitale veiligheid

Met EduGuard maak je als school al een grote slag. EduGuard is een Network Access Control systeem. Met deze netwerk toegangsbeveiliging bepaalt een school wie en met welk apparaat een gebruiker op het netwerk mag. Onbekende gebruikers en vreemde apparaten krijgen geen toegang.
 
Het aantal gebruikers van EduGuard stijgt snel omdat veilige netwerken steeds meer een must worden en scholen dit onderkennen. Als je wilt weten wat EduGuard voor jouw school kan betekenen, dan staan we graag klaar om vrijblijvend uitleg te geven.

We zijn te bereiken via 053 – 20 30 404 of via [email protected]
 
Bron: Structureel 6 miljoen voor digitale veiligheid in het funderend onderwijs – VO-raad

Ook interessant