Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Digitalisering in de zorg: 3 feiten

Deel dit bericht

3 feiten als het om zorg gaat:

  1. De zorg loopt achter op andere sectoren als het gaat om digitalisering
  2. Er is een forse investering nodig om verouderd vastgoed aan te laten sluiten bij de kwaliteits- en functie-eisen aan moderne zorgfaciliteiten
  3. Door de vergrijzing is er een capaciteitsuitbreiding nodig wat resulteert in hogere investeringen in vastgoed en technologie

Is het vreemd dat de zorg achterloopt wat digitalisering betreft? Misschien niet. Zorg heet niet voor niets zorg. Het omkijken naar elkaar en voor naderen zorgen is een menselijk iets en kan niet door kille technologie vervangen worden. Jarenlang kon er warme zorg verleend worden omdat de aanwas van cliënten en zorgverleners in redelijk evenwicht was. Nu dit uit de pas loopt en de vergrijzing toeneemt, biedt technologie ondersteuning voor de zorgverlener en cliënt. Initiatieven, samenwerkingen en ontwikkelingen zie je overal ontstaan om kennis en ervaringen te delen als het om het toepassen van technologie in de zorg gaat. De zorg is met een achterstand begonnen, maar overal zie je actie om die achterstand in te lopen.

Dan het verouderde vastgoed. Soms is slopen en nieuwbouw beter, maar wat als het gaat om een monumentaal pand of een unieke locatie? Wat te denken van de huidige stikstofproblematiek die nieuwbouwplannen niet mogelijk maken of zorgen voor uitstel. Of de energiekosten die een onvoorziene kostenpost zijn geworden. Om een ouder pand naar de huidige maatstaven te brengen zijn investeringen nodig. Niet alleen wat woon- en werkcomfort betreft, maar ook in technisch opzicht om het toepassen van zorgtechnologie mogelijk te maken.

Slimmer bespaarconcepten voor zorginstellingen

Door slimme concepten kunnen zorginstellingen besparen op bouw- of installatiekosten zonder concessies te hoeven doen op comfort of functionaliteit. Je kunt ook denken aan energieopwekking en -besparing of aan subsidies vanuit de overheid om dit te verwezenlijken. Een ander voorbeeld heeft betrekking op onszelf. Wij kunnen met slechts één kabel naar een cliëntenkamer 4 functionaliteiten bieden. Dit scheelt 3 kabels en daardoor de nodige bekabelingskosten voor een zorgorganisatie. Door de juiste keuzes te maken, kun je én investeren én besparen op de kosten.

Vergrijzing

Volgens het RIVM gaan we van 1,4 miljoen 75-plussers in 2019 naar 2,6 miljoen 75-plussers in 2040. De verwachting is dat het aantal alleenwonende 75-plussers zal verdubbelen naar ruim 1 miljoen in 2040. Dan blijven er ruim 1,5 miljoen ouderen over, voor wie intramurale zorg nodig is. Hiervoor is een forse uitbreiding van de huidige capaciteit nodig want 2040 is al over 18 jaar… En dat is dichterbij dan je denkt. Wie zorgt voor de financiering, de locatie, de bouw, de inrichting, het onderhoud, enz.? Vragen te over. Maar ook hier geldt: maak slimme keuzes en betrek in het voortraject alle partijen om tot een totaalplaatje te komen.

De uitdagingen zijn er en de oplossingen ook. Maar misschien niet in je directe kring. Kijk eens verder en ga in gesprek met specialisten op hun gebied die het net iets anders en slimmer doen.

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Ook interessant