Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Search
Close this search box.

Extra geld voor de ouderenzorg in Twente goed besteed

Deel dit bericht

In 2016 kwamen AD-columnist Hugo Borst en Carin Gaemers met een manifest gericht aan de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid, welzijn en sport Martin van Rijn. Hierin werd aandacht gevraagd voor de situatie in de ouderenzorg en namen ze het, naast de ouderen, ook op voor de verzorgers en verpleegkundigen. Het doel: onderbezetting in de zorg te stoppen en de zorg te verbeteren.

In 2017 resulteerde dit in een bedrag van 2,1 miljard wat de staatssecretaris hiervoor vrij maakte en wat begin dit jaar door minister Hugo de Jonge werd bevestigd. De zorginstellingen krijgen een bedrag aan de hand van het aantal bewoners waaraan zorg wordt verleend. Het grootste deel, 85%, moet naar extra personeel gaan en het resterende deel naar het ondersteunen van het personeel.

Vanmorgen stond in de regionale krant Tubantia een artikel dat alleen al de 3 grootste zorgwerkgevers in de regio Twente ruim 30 miljoen ontvangen voor de komende 3 jaar. Met ingang van 2019 creëren Livio, Carintreggeland en ZorgAccent samen 238 nieuwe voltijdbanen.

Ruim 80 extra banen

In het artikel stond verder: Alle drie organisaties willen meer individuele aandacht voor bewoners. Livio roept er zelfs een nieuwe functie voor in het leven: ‘Medewerker Mooie dag’. Bestuurder Gideon Alewijnse: „Een groot deel van de ruim 80 extra banen worden ‘Medewerker Mooie Dag’. Die zorgen voor welzijn en welbevinden van bewoners. Denk aan muziek, bewegen, lekker eten en individuele aandacht. Bewoners vinden niet allemaal dezelfde activiteit leuk. We werken vraaggericht en denken minder in groepen.”

Behalve Medewerkers Mooie Dag, zoekt Livio personeel in de functie Verzorgende IG3.

ZorgAccent streeft hetzelfde doel na dat Hugo Borst de politiek telkens voor ogen hield; op elke groep van 8 bewoners niet één maar twee medewerkers staan. Bestuurder Aline Poolen: „De één blijft altijd op de groep en de ander kan zich met een individuele bewoner bezig houden. Even iemand apart nemen als de persoon onrustig is, een eindje wandelen of iemand verzorgen.” Behalve extra zorgpersoneel, werft ZorgAccent ook een extra geestelijk verzorger, psycholoog, creatief therapeut en verpleegkundig specialist.

Carintreggeland zoekt personeel met allerlei achtergronden, variërend van mbo niveau 1 tot en met behandelaren als artsen en psychologen.

“We gaan taken meer differentiëren.”

Om een voorbeeld te geven: Een verzorgende maakt nu ook schoon. Door het aannemen van medewerkers die alleen schoonmaken, kan de zorgmedewerker zich op zorg concentreren”, zegt bestuurder Heidi de Bruijn.

Ook geld voor slimme draadloze ICT oplossingen

De 15%, die voor het ondersteunen van het personeel bestemd is, zou deels ingezet kunnen worden voor slimme draadloze ICT oplossingen die het werk voor de medewerkers makkelijker maken.

Brite heeft de expertise om draadloze netwerken aan te leggen die de zorg ondersteunen. De locatie Wiedenhof van Livio is hiervan een mooi voorbeeld. Een nieuwe locatie die met de meest moderne voorzieningen uitgerust is en waar zorg verlenen hand in hand gaat met slimme ICT oplossingen, zoals sensortechniek voor het volgen van de bewoners en een AVG-proof camerasysteem.

Wireless in de zorg

Het WiFi netwerk is door Brite aangelegd en Brite levert daarnaast aanvullende diensten die de medewerkers van Livio ondersteunen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. De aanstaande medewerkers van Livio’s Wiedenhof kunnen hier straks optimaal gebruik van maken.

Bron: https://www.tubantia.nl/enschede/vaker-een-mooie-dag-voor-twentse-ouderen-in-verpleeghuis~a2711936/

Ook interessant