Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Slimme accesspoints voor WiFi & Bluetooth biedt extra mogelijkheden en voordelen voor de zorg 

Deel dit bericht

Voor WiFi-netwerken gebruiken wij accesspoints (AP’s). Een AP is een apparaat dat een draadloos netwerk creëert. Via een kabelverbinding met een switch stuurt het AP een WiFi-signaal in een omgeving. Accesspoints hebben een bepaald bereik en door meer AP’s met het netwerk te verbinden, kun je een gebouw of terrein van volledige WiFi-dekking voorzien. 

WiFi (AP) oplossing met geïntegreerde Bluetooth voor zorgtoepassingen en meer cliënt comfort

Voor de zorg gebruiken wij slimme AP’s met extra aansluitingen en een Bluetooth (BLE) beacon. Dat biedt voordelen: 

  • Door in elk appartement een slimme AP te plaatsen, kunnen cliënten eigen apparatuur aansluiten zoals een smart tv, domotica, computer of printer. 
  • Een zorginstelling kan zelf of via een partner IP-TV beheren en aanbieden. Je kunt op het AP een IP-TV-box koppelen op het netwerk. Cliënten kunnen dan televisie kijken via een door de zorginstelling beheerd systeem.  
  • Op dit AP is een extra PoE-netwerkpoort aanwezig. Hierop kun je zorgtechnologie als bijv. een camera aansluiten. 
  • Deze slimme accesspoints kun je op de wand plaatsen en niet aan een plafond. 
  • Besparing op bekabelingskosten en netwerkapparatuur. Slechts 1 kabel per kamer/zorgappartement voor volop functionaliteit. 
  • In dit accesspoint is een ingebouwde Bluetooth BLE4.1 beacon. Deze zorgt voor aanvullende domotica connectiviteit in de appartementen.  

Een BLE beacon is een kleine radiozender. Wat functie betreft kun je ze vergelijken met een vuurtoren. Doorlopend sturen ze BLE signalen uit. Het is een 1-weg zender die informatie verzendt, maar niet kan luisteren. De BLE beacons zijn niet op de hoogte van aanwezige apparatuur zoals bijv. smartphones of tablets.  

Door op een smartphone of tablet een app te installeren die een beacon herkent, zijn gebruikers te traceren. Niet het beacon traceert de gebruikers, maar de app doet dit en wordt geactiveerd. De smartphone stuurt het ID-nummer dat aan het beaconsignaal is gekoppeld naar de cloud server. De server weet nu dat de smartphone in het bereik van een bepaald beacon is en waar de gebruiker zich bevindt.   

Hierdoor krijg je extra mogelijkheden: 

  • Locatiebepaling van cliënten, verpleegkundigen en middelen zoals bedliften, zorgrobots, rolstoelen, camera’s e.d. Je hebt hiervoor geen apart systeem meer nodig. 
  • Voor een bepaalde locatie de actuele informatie binnen krijgen. Bijv. op de kamer van een cliënt krijg je de specifieke informatie van deze cliënt binnen. 
  • Lifestylemonitoring van cliënten. 
  • BLE beacons kunnen dienen als vervanger voor camera’s en bieden zo meer privacy voor de cliënt. 

Kortom, door in appartementen deze slimme accesspoints te plaatsen, wordt voorzien in een optimale connectiviteit voor cliënten en extra mogelijkheden voor een zorginstelling. 

Brite: “Slimme WiFi die het altijd doet.” 

Ook interessant