WiFi in de zorg krijgt een steeds grotere rol en zal in de nabije toekomst net zo’n belangrijke nutsvoorziening zijn als gas, water en licht. Dit bleek afgelopen week toen wij een gesprek hadden met Edwin van Beesd van New Caresolutions. Dit startende bedrijf is de Nederlandse reseller voor het Finse MariCare. In de Scandinavische landen richtte MariCare al duizenden zorglocaties/-woningen in met hun beproefde Elsi Smart Floor en eLea Activity Sensing en is daar een begrip in de zorg.

2 nieuwe sensortechnieken voor valdetectie zijn nu beschikbaar

Het betreft sensortechnieken die zonder inzet van camera’s het verschil kunnen zien tussen bewegen en vallen en door deze techniek volledig AVG / GDPR proof zijn.

De Elsi Smart Floor past men toe in vloeren. Voor nagenoeg elke vloersituatie in de zorg is deze techniek toe te passen. Bij deze toepassing zijn geen zichtbare sensoren in de kamer te zien omdat deze in de vloer verwerkt zijn. Een bewoner kan zich vrij bewegen, mocht de bewoner vallen dan zal het systeem een alarm geven naar de zorgverleners of familie. Deze kunnen vervolgens direct actie ondernemen om de situatie op te nemen.

Het eLea Activity Sensing System is een bijna draadloos systeem en detecteert verschillende soorten activiteiten, waaronder algemene bewegingen, slapen, eten, toiletbezoek en naar buiten gaan. Eén van de belangrijkste kenmerken van eLea is het valalarm, via een andere techniek dan bij Elsi Smart Floor. Dit systeem detecteert of een bewoner gevallen is en ook in dit geval krijgen de zorgverleners of familie een alarmmelding. Het systeem is in iedere kamer toe te passen en wordt op circa 40 cm hoogte gemonteerd. Het systeem detecteert hierdoor op een gepaste manier de bewegingen van de bewoner en kan verschil onderkennen in de verschillende situaties.

Een aantal voordelen van beide systemen zijn:

  • De zorgverleners worden ontlast
  • Het verhoogd het veiligheidsgevoel van de bewoner
  • Het is kostenbesparend
  • De systemen geven weinig overlast bij het aanleggen
  • De systemen zijn schaalbaar
  • De systemen zijn AVG / GDPR proof

Goed functionerende WiFi is een vereiste bij deze sensortechnieken

Voor zowel de Elsi Smart Floor als het eLea Activity Sensing System is een goed functionerende WiFi van het grootste belang. Het versturen van alarm berichten moet ten allen tijde functioneren ongeacht wat er verder binnen het draadloze netwerk gebeurt. Nu steeds meer draadloze technieken binnen de zorg hun intrede doen, is het een vereiste dat de WiFi snel, altijd beschikbaar, robuust en toch veilig is. De zorgverleners en bewoners moeten er op kunnen vertrouwen dat de applicaties 24/7 inzetbaar en werkzaam zijn.

Draadloze technieken past men steeds meer toe binnen de zorg en hierdoor wordt een netwerk meer belast. In sommige gevallen leidt dit tot problemen met de capaciteit van het netwerk. Haperingen en stagnaties treden op waardoor de beschikbaarheid van het netwerk in het gedrang komt. Vergelijk het met een snelweg waarop steeds meer verkeer wordt toegelaten. Op een bepaald moment kan de snelweg het verkeer niet meer aan en zullen er opstoppingen ontstaan die de doorstroming hinderen totdat uiteindelijk alles stilstaat.

Toepassingen zoals de sensortechnieken van New Caresolutions zullen in de nabije toekomst hun weg vinden binnen de Nederlandse zorg. Het is van belang dat zorginstellingen dan hun draadloze netwerk in orde hebben.

ICT Scans en Wireless Site Surveys beoordelen uw netwerkcapaciteit

Brite voert op locatie ICT scans en wireless site surveys uit en beoordeelt of de nieuwe toepassingen onbeperkt gebruikt kunnen worden binnen het (draadloze) netwerk. Hierin nemen we schaalbaarheid en capaciteitsbehoefte mee. Zorginstellingen krijgen zodoende inzicht in toekomstige uitbreidingen van applicatietoepassingen en kunnen dan de juiste stappen zetten om de mogelijkheden van nieuwe technieken zorgeloos te benutten.

Mocht u hierover vragen hebben of vrijblijvende informatie willen ontvangen dan staan wij u graag te woord via aanvraag@brite.nl of 053 – 20 30 404.

Wilt u meer weten over de zorgtechnologie van New Caresolutions kijk dan op www.new-caresolutions.nl