Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Brite wifi 3.0 concept helpt Sint-Janslyceum van ICT hoofdpijndossier af

Deel dit bericht

Door Martijn Bos, Manager Onderwijsinnovatie & Technologie bij het Sint-Janslyceum:

Op 20 april j.l. publiceerde Kwaliteitscholen een onderzoek naar de kwaliteit van de aangesloten scholen. Ook het Sint-Janslyceum heeft zich aangesloten bij Kwaliteitscholen en heeft, net als iedere school, als doel om de kwaliteit van het onderwijs te optimaliseren. Het optimaliseren van het onderwijs is een ingrijpend en voortdurend proces.

Het Sint-Janslyceum is druk bezig met het onderwijs van de toekomst, wat past bij het karakter van deze bijna 100-jarige school vlakbij het stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch. Het onderzoek van Kwaliteitscholen wijst uit dat het Sint-Janslyceum goed op weg is en tevens nog een mooie klus te klaren heeft.

 

Uitstekend functionerende infrastructuur van ‘levensbelang’

Goed onderwijs begint uiteraard in de klas maar we vinden de voorzieningen waarmee goed onderwijs gefaciliteerd wordt ook erg belangrijk. Het Sint-Janslyceum is het vorig schooljaar gestart met het gebruik van iPads door de brugklasleerlingen en hun docenten. Hiervoor is een goed werkend draadloos netwerk, inclusief een uitstekend functionerende infrastructuur van ‘levensbelang’.

Brite heeft deze belangrijke klus samen met ons geklaard. Hun ervaren educatieve onderwijs ICT adviseurs hebben onze wensen vertaald en ingevuld met hun Brite wifi 3.0 totaalconcept voor het VO onderwijs.

Zowel het wifi netwerk alsmede de bijbehorende netwerkswitches en de firewall zijn vervangen en geoptimaliseerd voor de digitale toekomst van onze school. Hun adviseurs en projectleiders hebben in alle fases pro-actief meegedacht en ons ook geadviseerd in de keuze van de devices die we willen gebruiken in de lessen.

 

Monitoring op maat: Permanent inzicht in netwerkstatus en onderwijsapplicaties

Brite heeft voor ons ook een monitoringsysteem op maat ingevoerd. Met dit monitoring systeem hebben we nu zelf permanent inzicht in de status van ons (WiFi) netwerk, de internetverbindingen en zelfs de online applicaties die buiten de school online staan.

Is een ELO, on-line toets of schooladministratie tijdelijk niet bereikbaar, dan zien we direct of dit aan onze eigen ICT ligt of dat er problemen zijn bij de externe partij of bijvoorbeeld de internetprovider.

Dit geeft ons direct inzicht en management informatie over de continuïteit en trends waar we adaptief op kunnen inspelen. Bijv. is de internetverbinding nog toereikend voor de groeiende digitale ambities die we hebben voor ons onderwijs.

Van hoofdpijndossier naar excellente wifi

Verzwaarde eisen rondom privacy en datalekken

Samen met Brite hebben we het nieuwe netwerk vanaf de grond ook veilig ingericht, rekening houdend met alle verzwaarde eisen rondom privacy en datalekken.

Met al deze maatregelen zijn we technisch volledig “in control”, hebben we een robuuste wifi voor het digitale onderwijs en voldoen we tegelijkertijd aan alle moderne eisen die de wet aan een moderne school stelt t.a.v. de privacy en datalekken.

  • Het doet ons dan ook deugt om te zien dat we in ons eerste schooljaar, waarin zelfs nog wat aan ICT gesleuteld is, al boven de landelijke benchmark scoren wanneer het gaat om de betrouwbaarheid van de IT-voorzieningen van de school.

Op de vraag “ICT doet het op mijn school” gaf 63 procent van alle leerlingen aan dat IT-voorzieningen vaak of vrijwel altijd beschikbaar zijn. Daarmee scoren we nu al boven de landelijke benchmark.

We zien de komende jaren met zeer veel vertrouwen tegemoet en we weten zeker dat dit percentage de volgende keer nog hoger uitvalt. De samenwerking met Brite heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen in IT-voorzieningen de laatste jaren enorm is gestegen.

 

ICT was vijf jaar geleden een hoofdpijndossier en nu scoren we bovengemiddeld !!!   

In het komende studiejaar gaan we onze ICT nog verder optimaliseren. Brite heeft samen met ons een pilot gedraaid met hun nieuwe Edulinq Identity management en dat helpt ons nog verder professionaliseren. Met dit systeem kunnen we het comfort voor leerlingen en medewerkers nog verder te vergroten en tegelijkertijd ook nog eens flink op adminstratieve werkzaamheden besparen.

  • In dit nieuwe studiejaar gaan we samen met Brite hun nieuwe Edulinq Identity management systeem invoeren. Dit betekent dat alle naam en wachtwoorden van Magister, het Windows schoolnetwerk, het WiFi netwerk en Office 365 gesynchroniseerd worden. Leerlingen kunnen zelfstandig hun (vergeten) wachtwoorden herstellen en dus altijd inloggen op het systeem. Ook in het weekend of in een vakantie wanneer ze een wachtwoord vergeten zijn.
  • Dit Identitysysteem scheelt ons als school heel veel werk omdat we tot voor kort gebruikers handmatig moesten aanmaken en onderhouden in zowel Magister als in het schoolnetwerk. Per saldo verwachten we dat ons dit bijna 0,5 FTE aan administratieve taken gaat schelen. De ICT afdeling hoeft bijna nergens meer zelf gebruikers en wachtwoorden aan te maken of te herstellen. Zodra een gebruiker is aangemaakt in Magister, heeft deze ook toegang tot het schoolnetwerk, WiFi en wordt er zelfs groepsrechten en een e-mail adres gegenereerd.

Vlekkeloos online toetsen door excellente WiFi en educatieve firewall

Afgelopen maanden hebben we ook het online toetsen met Quayn online toetsen getest met onze iPad klassen en ook die nieuwe manier van werken werkte vlekkeloos over ons WiFi netwerk en educatieve firewall.

Kortom samen met de specialisten van Brite hebben we de ICT in de afgelopen periode op een nieuw niveau gebracht en zijn we klaar om onze digitale ambities de komende tijd verder uit te rollen in de school.

Was ICT eerst een hoofdplein dossier in de school, nu is het verworden tot een robuust gereedschap voor onze gebruikers en straalt dit positief af op leerlingen en medewerkers.

We zijn trots op het resultaat en kunnen dit concept aan alle andere scholen dan ook van harte aanbevelen.

Aldus Martijn Bos,
Manager Onderwijsinnovatie & Technologie,
Sint-Janslyceum – ‘s-Hertogenbosch.

 

Bezoek de website van het Sint-Janslyceum >

Meer informatie over het Brite WiFi 3.0 concept >

Meer informatie over EdulinQ Identity Management >

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ook interessant