Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Deel dit bericht

Moderne wireless en netwerkinfrastructuur

Robuuste ICT infrastructuur

Scholengemeenschap Winkler Prins uit Veendam bestaat al sinds 1866. Op initiatief van Anthony Winkler Prins opende Veendam in dat jaar als eerste plattelandsgemeente in Nederland de deuren van de Hogere Burgerschool. De huidige Winkler Prins is ontstaan door fusies met andere scholen in Veendam. Zo’n 2000 leerlingen kunnen nu kiezen uit een breed assortiment aan onderwijs, van praktijkonderwijs tot en met gymnasium.

Naast de hoofdlocatie zijn er 4 nevenlocaties waar het diverse onderwijs gegeven wordt. Op 2 locaties kunnen de leerlingen gebruik maken van een mediatheek waar boeken, luisterboeken, tijdschriften of dvd’s geleend kunnen worden, waar ze kunnen werken aan hun huiswerk of waar ze gebruik kunnen maken van de aanwezige pc’s.

Het uitgangspunt voor de school is dat jongeren graag naar Winkler Prins gaan. De school biedt een warm klimaat met een positieve, uitdagende, plezierige en goed gestructureerde leeromgeving. Er is optimale begeleiding en een sluitende hulpstructuur. Verder heeft de school veel aandacht voor buitenschoolse activiteiten, waaronder sporttalent ontwikkeling, internationalisering, stages, culturele en maatschappelijke activiteiten. De school heeft zelfs een eigen orkest, de Winkler Prins Harmonie.

De leerlingen en medewerkers van de school maken gebruik van het schoolnetwerk voor onderwijsdoeleinden. Om de digitale activiteiten van de leerlingen in goede banen te leiden, besteden ze op het Winkler Prins veel aandacht aan veilig en verantwoord gebruik van internet, social media en apps.

De school wijst de leerlingen op de voordelen én de risico’s van digitale communicatie.

Onafhankelijk (digitaal) leren en werken

Ook bereiden ze de leerlingen voor op de wereld na school. Scholen voor vervolgonderwijs en bedrijven maken steeds vaker gebruik van plaats onafhankelijk leren en werken. Hiervoor gebruiken ze programma’s als Office 365. Met Office 365 kunnen mensen vanachter hun eigen computer samenwerken. Samen een presentatie maken, documenten delen, enzovoorts.

De school wil dat de leerlingen digitaal vaardig zijn en daarom maakt ook Winkler Prins gebruik van Office 365. Elke leerling heeft met zijn of haar WP account toegang tot meer dan 25 Office apps. Deze kunnen ze gratis installeren op hun telefoon, PC of iPad. Zo kunnen ze gemakkelijk samen, plaats- en tijdsonafhankelijk, werken aan presentaties en werkstukken.

Eduroam toegang voor leerlingen en medewerkers

Via Eduroam krijgen leerlingen en medewerkers van Winkler Prins gemakkelijk en veilig toegang tot het draadloze netwerk van hun eigen school en dat van andere scholen- en onderzoeksinstellingen die Eduroam aanbieden.

Via Eduroam worden de gebruikersgegevens op een veilige manier tussen de scholen verzonden. De leerlingen en medewerkers kunnen zich met hun e-mail adres van Winkler Prins aanmelden om toegang te krijgen tot Eduroam.

Op verzoek van de school maakten 2 leerlingen vier filmpjes over digitalisering op Winkler Prins. Deze zijn te bekijken op de website van de school zodat (aanstaande) leerlingen kunnen zien wat de school de leerlingen te bieden heeft.

Optimalisatie voor het vaste- én wireless-netwerk in de school

Vanaf 2014 is Brite de netwerk leverancier voor Winkler Prins. De school liep tegen beperkingen aan van het bestaande netwerk. De inrichting van bijvoorbeeld het vaste netwerk zou beter en gestructureerder moeten. Uit de uitgevoerde ICT scan bleek dit inderdaad te kloppen en was er werk aan de winkel.

Nadat in de loop van 2014 zowel het vaste als ook het WiFi netwerk geoptimaliseerd zijn had de school een goed uitgerust netwerk ter beschikking waar ze tot op heden met veel plezier gebruik van maken.

In overleg met Brite zijn er de afgelopen jaren aanpassingen geweest om te zorgen dat het netwerk de gestelde eisen kan halen met als recente voorbeelden het updaten van de switches en een upgrade van de firewalls.

Projectdetails

184 accesspoints
54 netwerkswitches
5 UTM firewall
5 Locaties
Start samenwerking 2009

Winkler Prins krijgt in 2 jaar tijd een groot aantal leerlingen van het Ubbo Emmius Veendam. Deze kleine school gaat op in de grotere Winkler Prins. Dit zal gefaseerd gaan waarbij na het schooljaar 2018-2019 de locatie gesloten wordt. Niet alleen de meeste leerlingen, maar ook de docenten, conciërges, administratie en andere medewerkers gaan mee naar Winkler Prins. In Veendam rest dan nog 1 scholengemeenschap, maar wel één die de zaken goed voor elkaar heeft.

De plannen zijn er om over enkele jaren een totaal nieuw schoolgebouw te realiseren op voormalig sportpark Lange Leegte waar voorheen de betaald voetbalvereniging Sport Club Veendam gebruik van maakte.

Een mooi vooruitzicht voor Winkler Prins.

Ook interessant