Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Deel dit bericht

Referentie

Het Zwijsen College in Veghel presenteert zich als een kleurrijke school voor havo en vwo. Het moderne schoolgebouw biedt plaats aan ruim 1500 leerlingen die in een inspirerende en stimulerende leeromgeving uitgedaagd worden het beste uit zichzelf te halen. Met de leerlingen gaat de school een oprechte relatie aan om te weten wat de leerlingen kunnen. Hierbij wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin de leerlingen zich cognitief en sociaal kunnen en willen ontwikkelen.

De visie van het Zwijsen College gaat uit van de individuele behoefte van de leerling. Leerlingen die daartoe gedreven zijn krijgen de ruimte om mee te denken over hun eigen leerroute. Het onderwijs wordt aangepast aan de leerlingen door te kijken waar zij kunnen versnellen, verbreden of verdiepen. Dit onderwijs op maat vraagt om gedrevenheid van de leerlingen. De school en leerlingen werken zodoende samen aan onderwijs dat leidt tot een toekomstbestendig diploma.

Naast onderwijs aan leerlingen is het Zwijsen College een Academische Opleidingsschool voor nieuwe leraren. De school ziet het opleiden in de school als een structureel onderdeel van haar werkterrein. In samenwerking met Fontys, ILS – HAN en Radboud Docenten Academie doen zo’n 40 stagiaires per jaar ervaring op in hun aanstaande beroep.

Toepassing van ICT binnen de school

ICT is geen doel, maar een middel om gepersonaliseerd onderwijs te ondersteunen en meer maatwerk te realiseren.

Leraren kunnen, met behulp van ICT, leerlingen op maat bedienen. Bijvoorbeeld door de instructie vooraf op te nemen en door leerlingen op hun device aan hun individuele opdrachten te laten werken. Sinds 2016 komen de leerlingen met een device naar school.

Nieuwe wireless infrastructuur

De ICT infrastructuur is begin 2015 door Brite onderzocht tijdens een zogenaamde ICT scan. De aanleiding voor de ICT scan was dat er twijfels bestonden of de bestaande wireless infrastructuur nog paste bij de toekomstvisie van de school. Het voornemen van de school was om ieder jaar scholieren met een eigen laptop te laten instromen waardoor er meer van het netwerk zou worden gevraagd in de toekomst.

De scan is met het Zwijsen College doorgenomen en de route naar een verbeterde ICT infrastructuur besproken. Later dat jaar is de nieuwe wireless infrastructuur aangelegd waarbij het doel is gesteld om in 2019 een optimale ICT omgeving te hebben ontwikkeld.

Nadat het WiFi netwerk was opgeleverd en de eerste gebruikerservaringen werden gemeld kwam de school met de volgende uitspraak:

”De samenwerking met Brite is werkelijk fantastisch en wij geven ze dan ook een dikke 0!

Er zijn 0 klachten, 0 storingen en het Wi-Fi netwerk werkt perfect.”

Chromebooks 

Vanaf 2017 wordt door brugklassers met Chromebooks gewerkt. De school omschrijft deze manier van lesgeven als volgt:

“Met behulp van het Chromebook kan een leraar opdrachten geven die bij jou passen en zien of je alles begrijpt. We denken dat je beter leert en het leren ook leuker wordt als je kunt kiezen hoe je aan een opdracht werkt en er afwisseling is in de les door met een boek en op een Chromebook te werken”.

Naast het werken met een Chromebook wordt er bij bijna elk vak gebruik gemaakt van boeken. De opdrachten worden dan niet in een werkboek gemaakt maar op het Chromebook Een groot voordeel is dat de leerlingen minder boeken in de schooltas mee hoeven te nemen.

Daarnaast wordt het Chromebook gebruikt voor bijvoorbeeld huiswerk, als agenda, om te kijken welke cijfers behaald zijn, wanneer er een toets gepland staat, wanneer leerlingen afwezig zijn geweest, voor het mailen met medeleerlingen of leraren of voor het maken van een PowerPoint presentatie.

Voor de leerlingen is er op de website een pagina aangemaakt waarop de leerlingen alle vragen omtrent hun device kunnen nazoeken.

Het Zwijsen College heeft een duidelijk pad uitgestippeld naar de toekomst hoe zij het gebruik van devices in het door hun gegeven onderwijs zien. Door vroegtijdig de juiste stappen te hebben genomen plukken ze hier nu de vruchten van. Een goed netwerk die de toename van het ICT in de juiste banen leidt zonder dat er sprake is van verstoringen of andere strubbelingen.

Bron: www.zwijsencollege.nl

Ook interessant